Kiasma nykytaiteen museo

Kansallisgalleriaan kuuluva Kiasman nykytaiteen museo on yksi maamme merkittävimmistä museoista. Vuonna 1998 perustettu Kiasma on yksi Helsingin tärkeimmistä nähtävyyksistä, ja vuonna 2010 se nousi maamme kolmanneksi suosituimmaksi museoksi.

Kiasman suosio perustuu paljolti siihen, että se ei ole pelkästään museo, vaan se on monenlaisen kohtaamisen ja vuorovaikutuksen paikka. Nykytaide on jotain mitä luodaan juuri tässä ja nyt, ja meistä jokainen voi olla mukana tässä luomistyössä. Kiasman tavoitteena onkin että taide tulisi tutuksi mahdollisimman monelle.

Museon synty

Ajatus nykytaiteen museon rakentamisesta syntyi jo niinkin varhain kuin vuonna 1939. Matka ajatuksista valmiiseen museoon on kuitenkin ollut pitkä, sillä Kiasman avattiin yleisölle ensimmäisen kerran 1998. Ennen Kiasman rakentamista nykytaiteen museo on kuitenkin jo toiminut ensin Valtion taidemuseon tiloissa, ja sen jälkeen Ateneumin rakennuksessa. Tie ajatuksesta valmiiseen museoon kulki seuraavanlaisesti:

  • 1930-luku: Nykytaiteen näyttelytilojen puute johtaa Nykytaide ry:n perustamiseen.
  • 1960-luku: Tavoite Nykytaiteen museon hankinnasta saa laajempaa kannustusta muun muassa lehtikirjoitusten ja julkisen keskustelun myötä. Valtion taidekomitea antaa lausunnon museon hankinnan hyväksi.
  • 1970-luku: Valtio ottaa ensimmäistä kertaa kantaa nykytaiteen museon hankinnan puolesta.
  • 1980-luku: Laki ja asetus Valtion Nykytaiteen museon perustamisesta hyväksytään valtion vuoden 1990 budjettiesityksessä.
  • 1990-luku: Nykytaiteen museo aloittaa toimintansa jo 90-luvun alussa. Arkkitehtikilpailun museon suunnitelmasta voitta yhdysvaltalaisen arkkitehdin Steven Hollin työ Chiasma. Kiasman rakennustyöt aloitetaan 1996, ja museon avajaisia vietetään 1998.

Kiasman kokoelmat

Kiasman kokoelmat ovat osa Kansallisgallerian kokoelmia, ja siten myös osa suomalaista kulttuuriperintöä. Suurin osa teoksista onkin nimenomaan suomalaista tai Suomen lähialueiden nykytaidetta.

Kiasman kokoelmat koostuvat liki 8000 teoksesta, ja ne karttuvat vuosittain liki 100 uudella teoksella. Kyseiset kokoelmat karttuvat osittain museon tekemien hankintojen myötä, osittain lahjoituksilla ja toisaalta Kiasma myös tuottaa teoksia näyttelyihinsä. Kiasman kokoelmat koostuvat 70-luvulla ja sen jälkeen syntyneistä teoksista.

  • Kouri kokoelma on yksi museon merkittävimpiä lahjoituskokoelmia, se koostuu Pentti Kourin keräämistä ja sittemmin opetusministeriön kautta Kiasmalle lahjoittamista teoksista. Kokoelma koostuu 38 kotimaisen ja kansainvälisen taiteilijan 60 teoksesta. Mukaan mahtuu maalauksia, veistoksia, installaatioita ja grafiikkaa. Tyylisuuntauksina ovat esimerkiksi minimalismi, pop taide ja arte povera.
  • Porkkana-Morot kokoelma puolestaan on lahjoitus Kiasma museon hanketta puoltaneelta Porkka ry:ltä. Kyseinen kokoelma onkin samanaikaisesti kannanotto museon puolesta. Kokoelma koostuu 80 teoksesta 50:ltä eri taiteilijalta, jotka Porkkana ry on saanut lahjoituksina. Lahjoituksen tekijöitä olivat muun muassa Christo, Sol LeWitt ja Richard Long.

Näyttelyt ja toiminta

Tärkeän osan Kiasman toiminnasta muodostavat vaihtuvat näyttelyt, sillä ne ovat usein myös yleisön suosikkeja.

  • Kiasma Hits (27.9.2013 – 7.9.2014) on kokoelmanäyttely joka juhlistaa Kiasman 15-vuotista taipaletta. Kokoelma koostuu Kiasman joistakin ”hiteistä”, sekä muutamista vaikuttavista tilaustöistä, jotka yhdessä kuvaavat nykytaiteen historiaa ja nykyisyyttä oleellisella tavalla. Mukana kokoelmassa on teoksia 50 eri taiteilijalta, joista mainittakoon esimerkkinä muun muassa Miroslaw Balka, Vito Acconci, Giovanni Anselmo sekä Vladislaw Dalay.
  • Eteläkorealainen installaatiotaiteilija Choi Jeong Hwa, on yksi tämän kesän Kiasman vierailijoista. Hän yhdistää teoksissaan korealaista kuvaperinnettä globaaliin kulutuskulttuuriin. Taiteiden yön teos muovinen merielämä Senaatintorilla, valmistettiin Choi Jeong Hwan johdolla, ja teoksesta tulikin yksi tapahtuman suosituimmista kohteista.
  • Kiasman toiminnalle on oleellista erilaiset tapahtumat, kuten esimerkiksi Kiasma-teatteri toiminta, seminaarit ja luennot. Opastettu kierros Kiasmassa on ilmainen, ja museo järjestää myös erityisesti lapsille suunnattua taidepaja-toimintaa.
Privacy Policy