Isoimmat taidemuseot Suomessa

Me suomalaiset olemme taidetta ja kulttuuria rakastavaa kansaa, ja maassamme onkin tuhansien järvien tapaan tuhansia museoita. Noin kolmannes museoista Suomessa on kuntien tai valtion omistamia mutta kuitenkin isoimmat ja merkittävimmät museoistamme sijaitsevat pääkaupungissa. Yksi tärkeimmistä, ja itse asiassa maamme suurin, on Entinen Valtion Taidemuseo, nykyinen Kansallisgalleria, jonka muodostavat Ateneumin taidemuseo, Nykytaiteen museo Kiasma ja Sinebrychoffin taidemuseo. Kuvataiteen valtakunnallisena museona Kansallisgallerian vastuulla on maamme taidehistoriallinen arkistoaineisto ja kuvataiteen tietoaineisto.

  1. Ateneum – Suomalaisen taiteen tarina

Ateneumin toiminta alkoi jo 1840-luvulla, kun se alkoi kartuttaa kokoelmaansa, johon kuuluu suomalaisen taiteen tuotoksia aina 1700 -luvun teoksista 1950 -luvun modernismiin asti. Osa teoksista on hankittu valtion avustuksella, osa on saatu lahjoituksina yksityishenkilöiltä joko taidekokoelmina tai varoina.

Ateneumin kokoelmat kuvaavat ennen kaikkea suomalaisen taiteen tarinan, sillä museon valikoima on sekä maan vanhin että laajin. Galleriasta löytyy myös kattava kansainvälisen taiteen kokoelma, jonka tunnetuimpia nimiä ovat muun muassa Paul Cézanne, Vincent Van Gogh ja Ilja Repin. Ateneumin kokoelmat koostuvat maalauksista, veistoksista, grafiikasta ja piirustuksista, ja jopa japanilaisia puupiirroksia on vierailijoiden ihailtavana.

  1. Nykytaidetta Kiasmassa

Nykytaide ammentaa voimansa kuluvasta ajanjaksosta, ja tämä taiteilijan, yleisön ja yhteiskunnan vuorovaikutus on tarjolla vierailijoille Kiasman nykytaiteenmuseossa Helsingissä. Ajatus nykytaiteenmuseon hankinnasta syntyi jo 1940-luvulla, jolloin nykytaiteen yhdistys perustettiin, mutta pitkän taipaleen jälkeen Kiasman avajaisia vietettiin vasta vuonna 1998.

Nykytaide on ehkä se taiteen osa-alue, joka koskettaa eniten kaikkia kansalaisia. Meidän kaikkien on helpompi samaistua taiteeseen ja nimenomaan vuorovaikuttaa sen luomiseen. Kävijämäärältään Kiasma on yksi Suomen suosituimmista museoista, ja jos vertaa kävijämäärää maan väkilukuun, niin se on mahdollisesti yksi maailman suosituimmista museoista. Kiasman taidekokoelmiin kuuluu noin 8000 teosta, joista pääosa koostuu suomalaisista taideteoksista. Kuitenkin on huomioitava että tärkeä osa Kiasman toiminnasta keskittyy vaihtuviin näyttelyihin, kuten erilaisiin installaatioihin ja mediataiteeseen, mikä tuo paremmin esille nykytaiteen tekniikan moninaisuuden.

  1. Sinebrychoffin museo ja kotimiljöö

Paul ja Fanny Sinebrychoffin kotimiljöö muodostaa samannimisen taidemuseon, joka on myös osa Kansallisgalleriaa. Taidekokoelman ydin muodostuu enimmäkseen lahjoituksina saaduista teoksista, sekä Sinebrychoffin panimosuvun kotimiljööstä joka on pysyvästi esillä museorakennuksen toisessa kerroksessa.

Tämä vuonna 2003 avattu museo esittelee useita yksityisten keräilijöiden kokoelmia, tuoden täten kansalle tunnetuksi sekä keräilijöiden elämää että Suomen taiteen historiaa. Nähtävillä on myös vanhoja eurooppalaisen taiteen helmiä, sekä graafisia teoksia Rembrandista Goyaan.

  1. Modernismia ja taidepajoja Espoon Emmassa

Espoossa sijaitseva modernin taiteen museo Emma lukeutuu myös Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin. Sen kokoelmat koostuvat kahdesta osasta; Saastamoisen säätiön kokoelmista, jotka kattavat yli 2000 teosta, sekä Emman kokoelmista, joihin kuuluu noin 2500 teosta.

Tarjolla on myös vaihtuvia kotimaisia ja kansainvälisiä taidenäyttelyitä. Emma profiloituu näyttelyissään ennen kaikkea modernismiin, nykytaiteeseen sekä designiin. Tavoitteena on lisätä ymmärrystä taiteesta sekä tukea oppimista, esimerkiksi erilaisten taidepajojen ja kesäleirien muodossa.

  1. Turun taidemuseon suomalaisia aarteita

Yksi pääkaupunkiseudun ulkopuolella sijaitsevista, ja samalla maamme tärkeimpiin taidemuseoihin lukeutuva kohde on Turun taidemuseo. Museon kokoelmiin kuuluu lähes 7000 teosta, joita on koottu yli sadan vuoden ajan. Turun taidemuseo on samalla tunnettu vanhemmasta suomalaisesta taiteesta, surrealismista sekä pop-taiteesta.

Kokoelmien tunnetuimpia nimiä ovat muun muassa Akseli Gallen-Kallela ja Albert Edelfelt. Taidemuseon järjestämät näyttelyt, kuten tämän kesän Baltialainen näyttely, ovat myös saavuttaneet suuren yleisö-suosion!

Privacy Policy