Iittala- Suomen muotoilua

Suomalaisella muotoilulla on pitkä historia, sillä sen juuret juontuvat 1900 -luvun alkuun, ja ennen kaikkea itsenäisyyden alun ajoille. Alkuaikoina suomalainen muotoilu sai vaikutteita ruotsalaisesta ja venäläisestä tyylistä, mutta vähitellen suomalainen muotoilu löysi oman suuntansa. Luonnon läheisyys kehittyi keskeiseksi teemaksi suomalaisen muotoilun suuntaukselle.

Tänä päivänä Suomi on kansainvälisestikin tunnettu laadukkaana designin maana, ja yksi suomalaisen muotoilun tunnetuimpia nimiä on Iittala. Tarina alkoi eteläsuomalaisella paikkakunnalla nimeltä Iittala, jonne perustettiin lasitehdas vuonna 1881.

Samat konseptit, jotka inspiroivat silloisia muotoilun uranuurtajia, Alvar Aaltoa ja Kaj Franckia, ovat yhä Iittalan muotoilun peruskiviä: laatu, esteettisyys ja toiminnallisuus. Iittala halua luoda esineitä, jotka eivät ainoastaan ole kauniita, vaan myös käytännöllisiä ja ajattomia!

Historia ja kehitys

Alkuvuosina Iittalan tuotanto oli pääasiassa puhallettua, puristettua, hiottua ja kaiverrettua lasia monenlaisilla koristekuvioilla. Pian Iittala siirtyi kuitenkin yhtenä ensimmäisistä muotoilijoista funktionaaliseen muotoiluun. Iittalan läpimurto tapahtuikin pian tämän muutokseen jälkeen 1930–40-luvuilla, Alvar ja Aino Aallon sekä Kaj Franckin johdatuksella. Filosofianaan heillä oli jo tuolloin tututun muotoilun haastaminen sekä kauneuden ja toimivuuden yhdistäminen. Tänä päivänä Iittalan muotoilua jatketaan samalla periaatteella, vaikkakin uusia visioita soveltaen.

Iittala -filosofia

Iittala oli luomassa uutta muotoilun aika-kautta funktionaalisella muotoilullaan. Perinteinen koristeellinen kristallilasi korvattiin modernilla ja käytännöllisemmällä esineellä. Tavoitteena on luoda tuotteita, jotka ovat osa arkea mutta samanaikaisesti kestäviä, niin suunnittelultaan kuin laadultaankin. Tässä tavoitteessa Iittala on onnistunut erinomaisesti, sillä tarjontaan kuulu tänä päivänä sekä uutta suunnittelua, mutta myös tuotteita, jotka on suunniteltu jo 80 vuotta sitten. Laadukas työ ei siis koskaan poistu muodista!

Tuotteet ja suunnittelijat

Iittala on vuosikymmenien työllään luonut lukuisia tuotteita, joista on tullut osa suomalaista muotoilua. Iittalan tuotteita löytyy jokaisesta suomalaisesta kodista. Vuosikymmenien 1950 – 1960 aikana luotiin tuotesarjoja kuten Kaj Franckin ”Teema” ja ”Kartio” tai Timo Sarpanevan ”Sarpaneva” ja Tapio Wirkkalan ”Ultima Thule”, ovat klassikoita parhaasta päästä, ja kuuluvat samalla myös tämän päivän myyntihitteihin.

Tuotesarjoja löytyy lukuisia, sisältäen esineitä aina kattamiseen tarkoitetuista astioista ruoanlaittoon ja sisustamiseen asti. Iittalan kautta aikojen tunnetuin tuotesarja lienee Alvar Aallon -kokoelma, joka muun muassa sisältää Aalto maljan. Myös ”kartio”-kynttilälyhdyt tai ”kastehelmi” -lasiastiat ovat osa tunnetuinta Iittalan tuotantoa.

Tänä päivänä Iittalan muotoilijat jatkavat samaa tuttua perinnettä, vaikkakin uusia visionäärejä tulee kaikkialta maailmasta. Esimerkkinä mainittakoon argentiinalaissyntyinen muotoilija Alfredo Häberli, jonka käsialaa ovat muun muassa sarjat ”Essence” ja ”Origo”. Suomalaisen Klaus Haapaniemen tuotantoa on puolestaan vuonna 2007 ilmestynyt ”Taika” -astiasto, joka on eräänlainen tie satujen fantasiamaailmaan.

Tuotantoa ammattitaidolla

Muotoilu on ennen kaikkea taiteellista luomista, jossa omien visioiden noudattaminen on oleellista. Jotta muotoiltu tuote saavuttaisi kautta vuosikymmenten kestävän suosion, on laadun ammattitaitoisella tuotannolla oleellinen merkitys. Iittalassa jokainen tuote on ainutlaatuinen, saumattomalla yhteistyöllä valmistettu ammattinäytös. Tiimin jokainen jäsen on tarkalleen koulutettu tehtäväänsä, jotta lopputulos olisi täydellinen. Jokainen Iittala-malja on valmistettu suupuhalluksella – seitsemän eri ammattilaisen työpanoksella vaatien täten kaksitoista eri työvaihetta! Iittala-tuotteen tie ideasta valmiiseen esineeseen on siis ammattitaitoisen suunnittelun tulos.

Suomalaisen muotoilun historiaan ja nykypäivään voi tutustua lähemmin vierailemalla Hämeenlinnan Iittalassa sijaitsevassa Lasimäen lasitehtaassa ja designmuseossa. Rauhallisessa puistoympäristössä sijaitseva lasimuseoalue on mielenkiintoinen retkeilykohde, joka johdattaa vierailijansa Iittalan lasituotannon salaisuuksiin!

Privacy Policy