Helsingin taiteiden yö

Kun elokuun loppupuoli lämpimine iltoineen lähenee, pyörähtää Helsingissä käyntiin yksi vuoden tärkeimmistä taidetapahtumista, nimittäin Helsingin taiteiden yö. Kyseistä koko kansan tapahtumaa vietettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1989 elokuun viimeisenä torstaina ja tapahtumasta tulikin kertaheitolla todellinen menestys. Tähän talkootyöllä järjestettyyn tapahtumaan osallistui liki 30 000 kävijää, jotka vierailivat yön mittaan Helsingin gallerioissa, museoissa ja kirjakaupoissa. Ilmapiiri oli vähintään yhtä lämmin kuin elokuinen yö!

Taiteiden yö – historiaa

Miten kaikki tämä sai alkunsa? Ensimmäistä Taiteiden yötä olivat järjestämässä Akateeminen Kirjakauppa ja Helsingin Juhlaviikot, mutta tärkeänä taustavoimana esiintyi myös, muun muassa Porkkana ry:ssä ja Juhlaviikoilla työskennellyt Helka Ketonen. Heti toisena vuotenaan tapahtuma kasvoi sekä tarjonnaltaan että kävijämäärältään, ja 90-luvun aikana taiteiden yö alkoikin monien mielestä muistuttaa enemmän vappukarnevaaleja kuin taidetapahtumaa.

Vähitellen Taiteiden yö on kuitenkin löytänyt uudelleen taide- ja kulttuuripainotteisen sisältöönsä, ja on myös säilyttänyt yleisön suosion yhtenä tärkeimmistä kulttuuritapahtumistamme. Taiteiden yö -konseptin suosiosta kertoo myös se, että pian ensimmäisen Helsingissä pidetyn tapahtuman jälkeen, alettiin Taiteiden öitä järjestää myös muissa kaupungeissa ympäri Suomea. Tänä päivänä taiteiden öistä pääsee nauttimaan peräti 20 eri kaupungissa ympäri suomea elokuun eri päivinä.

Infoa nettisivustolta

Helsingin taiteiden yötä vietetään perinteisesti osana Helsingin Juhlaviikkoja, tänä vuonna päivämääräksi osui 25. elokuuta. Tapahtumatarjonnan löytää kätevästi Helsingin taiteiden yön nettisivustolta, josta näkee myös kunkin tapahtuman aikataulun ja sijainnin. Sivuston avulla voi siis helposti luoda oman ohjelmansa ja taidereittinsä jotta löytää oikeaan aikaan oikeaan paikkaan. Koska valikoima on runsas, siihen onkin syytä tutustua etukäteen!

Senaatintorin muovinen merielämä

Tämän vuoden Taiteiden yön keskeiseksi aiheeksi voisi sanoa nousseen merielämän ja itämeren puhtauden. Taiteilija Choi Jeong Hwanin johdolla väsättiin Senaatintorilla muovista mereneläviä, tehtävään osallistui kaikenikäisiä kaupunkilaisia, ja lopputulos olikin vaikuttava. Tämän installaation välityksellä viestitetään itämeren puhtauden merkityksestä.

Salainen Puutarha

Kaartin lasaretin sisäpihalle puolestaan nousi nuoremman yleisön suosion saavuttanut Salainen puutarha. Täällä saattoi törmätä sirkushahmoihin, maistella erilaisia herkkuja tai vaikkapa osallistua erilaisiin työpajoihin kuten saippuakupla-diskoon tai sirkuskouluun. Salaisen puutarhan kätköissä saattoi myös törmätä satuhahmoihin, ihailla ilma-akrobatiaesityksiä tai maalata seinätaidetta.

Kirjallisuutta

Yksi keskeisistä teemoista tämänkin vuoden taiteiden yössä oli kirjallisuus. Monet Helsingin kirjastoista järjestivät ohjelmaa vierailijoilla, Hakaniemessä luettiin runoja ja kirjakaupat kutsuivat vierailijoita tekemään löytöjä. Ehkä kohokohta oli kirjallisuusmaraton, joka järjestettiin Villa Kiven kirjailijatalossa. Tässä kuuden tunnin paneelissa asiantuntijat pohtivat kirjallisuuden muutoksista läpi eri aikakausien.

Musiikkia ja YouTubea

Tapahtumia löytyy siis kaikenlaiseen makuun, joko itse osallistumalla tai vain nauttimalla näkemästään ja kuulemastaan. Viime aikoina kuumaksi teemaksi noussut ”tubettaminen” oli myös mukana ohjelmassa YouTube Contest -muodossa Teurastamolla. Samasta osoitteesta sekä Espan lavalta löytyi myös monenlaisia musiikki- ja tanssiesityksiä.

Taiteiden yö – Koko perheen sadonkorjuukarnevaalit

Kun Helga Ketonen 28 vuotta sitten oli luomassa ensimmäistä Taiteiden yötä, hänellä oli esikuvana ja inspiraationa muun muassa Venetsian karnevaalit. Ajatuksena oli luoda taidetapahtuma, joka sijoittuu loppukesään, hieman sadonkorjuumeiningillä. Tapahtuman suosiosta päätellen Ketonen siis osui oikeaan, ja tunsi suomalaisen taidekansan tarpeet! Taiteiden yö on paitsi syyskarnevaali suomalaisittain, se on myös tapahtuma, jossa koko kansaa kannustetaan sekä luomaan että nauttimaan taiteesta.

Privacy Policy